top of page

Η αστρολογία έχει βαθιές ρίζες από το παρελθόν και είναι μια από της τέχνες που γνωρίζει ο άνθρωπος από την αρχαία εποχή. Μέσα στα χρόνια η τέχνη αυτή άνθισε σε διάφορες παραδόσεις, όπως η Ελλάδα, Αίγυπτο, Περσία, Ινδία και σε αρκετές ακόμα.

 

Στην Ινδία από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αυτή η τέχνη μεταδίδεται από δάσκαλο σε μαθητή συνδυάζοντας την θεωρία με την πράξη, άλλωστε η ημιμάθεια σε μια τέχνη σαν αυτή μπορεί να επηρεάσει βλαβερά τον άνθρωπο.

 

Μια κλασική ιστορία που δίνει μια εικόνα στην φύση των επτά βασικών πλανητών που ασχολείται η Βεδική αστρολογία έχει ως εξής.

Ο Ήλιος και η Σελήνη είναι οι δυο βασικοί πλανήτες και κυβερνήτες σε αυτό το σύμπαν, ένα ζευγάρι όπου μέσα στα διάφορα θέματα που εκφράζει, εκπροσωπεί το ασερνικό και θηλυκό φύλο.

Ως οι βασικοί κυβερνήτες σε αυτό το σύμπαν είχαν την κυριότητα σε αυτό και εκπροσωπούνται από τα ζώδια του λέων (Ήλιος) και καρκίνου (Σελήνη).

 

Κάποια στιγμή ο Ερμής που εκφράζει την επικοινωνία ζήτησε από τον Ήλιο να έχει κάποιο σημείο δικό του σε αυτό το σύμπαν, έτσι και πήρε το ζώδιο δίπλα από τον Ήλιο, τον παρθένο. Ζητώντας ανάλογα και από την Σελήνη, πήρε το ζώδιο δίπλα της τον δίδυμο.

 

Βλέποντας το αυτό η Αφροδίτη όπου εκπροσωπεί την επιθυμία, ζήτησε ανάλογα χώρο και πήρε το ζώδιο του ζυγού δίπλα από τον Ήλιο και του ταύρου δίπλα από την Σελήνη.

 

Ο Άρης όπου εκφράζει την δράση, έλαβε ανάλογα δράση εδώ και πήρε το ζώδιο του σκορπιού δίπλα από τον Ήλιο και του κριού δίπλα από την Σελήνη.

 

Ο Δίας όπου εκφράζει την σοφία, έκρινε ότι ανήκει και σε αυτόν ένα ανάλογο μερίδιο έτσι και πήρε το ζώδιο του τοξότη δίπλα από τον Ήλιο και του ιχθύ δίπλα από την Σελήνη.

 

Βλέποντας τα παραπάνω γεγονότα ο Κρόνος ως πρακτικός και ρεαλιστής, αλλά και πιο αργός στην δράση του ζήτησε και αυτός κάποιο μερίδιο και πήρε τα δυο τελευταία ζώδια που έμειναν ελεύθερα, τον αιγόκερο δίπλα από τον Ήλιο και τον υδροχόο δίπλα από την Σελήνη.

 

Η φύση και χαρακτηριστικά κάθε πλανήτη είναι πολλά φυσικά, αλλά με ιστορίες σαν αυτή εδώ μπορούμε να ξεκινήσουμε να έχουμε μια ιδέα στην φύση και χαρακτήρα ενός πλανήτη.

 

Ένας πλανήτης όταν βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε ένα χάρτη, χωρίς βλαβερές επιδράσεις και με με δυνατή φύση, μπορεί να αποδώσει το μέγιστο της ποιότητας του, ενώ αντίστροφα μπορεί να αυξήσει την αντίστροφα βλαβερές του ιδιότητες.

 

Δίνουμε μεγάλη έμφαση για κάθε ωροσκόπιο την κατάσταση του κάθε πλανήτη, ώστε να δυναμώσουμε τους ωφέλιμους πλανήτες μας και να κατευνάσουμε τους βλαβερούς, όπου σε κάθε άνθρωπο διαφέρουν.

 

Η Βεδική αστρολογία ασχολείται με τους παραπάνω επτά πλανήτες και με δυο ακόμα όπου ονομάζονται Ράχου και Κέτου, και είναι ο βόρειος και νότιος δεσμός της Σελήνης.

 

Για να έχουμε μια εικόνα στην επίδραση και σχέση αυτών των πλανητών στην ζωή μας, σχεδιάζουμε το ωροσκόπιο όπου είναι ένας χάρτης με 12 οίκους, και αντιστοιχίζουν στα 12 ζώδια.

 

Με βάση την ώρα, ημερομηνία και πόλη γέννησης βρίσκουμε το ζώδιο που ανατείλει την στιγμή της γέννησης έτσι και έχουμε τον ωροσκόπο που εκπροσωπεί τον πρώτο οίκο σε ένα χάρτη και μετά τοποθετούμε τους πλανήτες στους διάφορους οίκους του χάρτη ανάλογα με τα ζώδια που βρίσκονται επίσης την στιγμή της γέννησης μας.

 

Ένας χάρτης είναι σαν ένα ολόκληρο σύμπαν από μόνο του εκφράζοντας την φύση στον καθένα μας.

Ο ωροσκόπος εκφράζει την ζωή μας στην καθημερινότητα, η Σελήνη τον εσωτερικό μας κόσμο, η Ήλιος την φύση στην ψυχή μας, όπως και επίσης κάθε οίκος σε ένα χάρτη δημιουργεί ένα ακόμα σύμπαν με της ανάλογες ερμηνείες του στην ζωή μας.

 

Στην Βεδική αστρολογία αν και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις, συνηθίζεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η θέση του ωροσκόπου και η θέση της Σελήνης.

Αν και όταν αναφερόμαστε στα ζώδια έχουμε στο νου τα 12 από αυτά, Κριό, Ταύρο, Δίδυμο, Καρκίνο, Λέων, Παρθένο, Ζυγό, Σκορπιό, Τοξότη, Αιγόκερο, Υδροχόο και Ιχθύ στην Βεδική αστρολογία υπάρχουν 27 αστερισμοί (Nakhastras) όπου μέσα σε αυτούς περιφέρεται η Σελήνη μέσα σε 27 ημέρες.

 

Γνωρίζοντας τον αστερισμό που βρίσκεται η Σελήνη όταν γεννηθήκαμε μπορούμε να υπολογίσουμε της εποχές που θα έχουμε μια έντονη επιρροή από τον κάθε πλανήτη στην ζωή μας όπου συνολικά αυτή η εποχή που ονομάζουμε Βίμσοταρι ντασά (Vimsottari Dasha) διαρκεί για 120 χρονιά σε μια ανθρώπινη ζωή.

Μέσα σε αυτή την περίοδο κάθε πλανήτης επιδρά έντονα στην δική του εποχή, όπως ο Ήλιος για 7 χρόνια, η Σελήνη για 10 χρόνια, ο Άρης για 7 χρόνια, ο Ράχου για 19 χρόνια, ο Δίας για 16 χρόνια, ο Κρόνος για 19 χρόνια, ο Ερμής για 17 χρόνια, ο Κέτου για 7 χρόνια και η Αφροδίτη για 20 χρόνια.

 

Η εποχή που ονομάζουμε Βίμσοταρι ντασά είναι ένα από τα συστήματα αναφοράς, (μάλλον το πιο συνηθισμένο σε χρήση) στον χρόνο στην ανθρώπινη ζωή, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα ανάλογα συστήματα.

 

Γνωρίζοντας την ανάλογη εποχή του διανύουμε στον χάρτη μας μπορούμε να δώσουμε ‘φως’ στο ανάλογο σημείο που κάνει επίκαιρο.

 

Για παράδειγμα στην εποχή του Δια έρχεται η αρετή της σοφίας πιο επίκαιρη στην ζωή μας, και αν ο Δίας είναι ο κυβερνήτης του πέμπτου οίκου όπου εκφράζει την μαθητεία, την σωστή κρίση, στην εποχή αυτή αυτές οι αρετές θα είναι πιο έντονες στην ζωή μας, ενώ υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στο να δώσουμε ένα ακριβές παράδειγμα μια και αυτό εξαρτάται από την σχέση που έχει ο κάθε πλανήτης με τον χάρτη μας, τι συμβολίζει σε εμάς, την κατάσταση που βρίσκεται και αρκετούς παράγοντες ακόμα.

 

Εξετάζοντας την κατάσταση που βρίσκεται ο κάθε πλανήτης, την σχέση του με τον χάρτη μας, της φιλικές η οχι επιδράσεις του, ποιους οίκους κυβερνάει, το πόσο δυνατός και αποτελεσματικός είναι η όχι, ποιες εποχές θα είναι έντονη η επίδραση του, τι συμβαίνει και στους 12 οίκους ενός χάρτη, το που βρίσκονται οι πλανήτες αυτή την στιγμή στον σύμπαν, και με κάποιες ακόμα παραμέτρους θα μπορέσουμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα στο είναι μας, να ‘διαβάσουμε’ με περισσότερη λεπτομέρεια εμάς, να δούμε τις διάφορες εποχές και πόσο θα μπορέσουμε να ωφεληθούμε από αυτές.

original.jpg
bottom of page